Veikko Mikkonen voitti penkkipunnerruksen Sm-pronssia Tammisaaressa

15.12.2017

Veikko Mikkonen penkkipunnerruksen SM-pronssia Kuva: Santeri Mikkonen
Veikko keskittyy nostoonsa Kuva: Santeri Mikkonen
Veikko ja Santeri Mikkonen, Santeri huoltajana isälleen kisoissa Kuva: Iiris Mikkonen

 Mikkosen Pronssi ratkesi grammoilla, hopea jäi ojennusta vaille

 

 

On lauantai-ilta Tammisaaressa ja taistelu penkkipunnerruksen Suomen mestaruudesta 50-vuotiaiden miesten 105 kilon sarjassa on alkamassa. Kisat ovat Kuusamon erä- veikkoja edustavan Veikko Mikkosen uran kuudennet penkkipunnerruksen SM- kisat ja hän on valmis kamppailuun.

 

Lämmittelyssä jokainen huomaa tunnelman olevan käsin kosketeltava ja kilpailijat vaikuttavat olevan parhaassa iskussaan. Mikkosen omat tunnelmat lämmittelystä olivat odottavaiset: "Siinä huomasin lämmittelyn aikana muiden kavereiden kunnosta sen, että mitali ei irtoa tänään helpolla. Päätin kuitenkin lähteä ensisijaisesti tekemään omaa suoritusta, enkä liikaa välittänyt muiden tekemisestä."

 

Aloituksessa Mikkonen nosti saliltakin tutun harjoitusraudan 140 kiloa. Mies haki tällä tuntumaa kisapenkkiin ja nostokomentoihin. "Piti tutustua kisapenkkiin ja ottaa muutenkin varman päälle. Aloitusrauta oli hyvä", Mikkonen kuvailee. Viitasaaren Viestin Eino Pöntiö näytti ylivoimaansa nostamalla kisassa 185 kiloa, mikä oli Mikkosen mielestä odotettavissakin: "Pöntiön kunto oli kova jälleen. Tiesin, että en ole vielä kyllin väkevä häntä haastamaan tänä vuonna".

 

Hopea- ja pronssi- mitalikanditaateiksi ilmoittautui heti Tammelan Ryhdin Olli Skogberg 152,5 kilon aloituksella. Myös mitalia tavoitellut Joensuun Punttipoikia edustanut Seppo Saarelainen nosti tuloksena 150 kiloa heti ensimmäisellä kierroksella kiilautuen hetkellisesti pronssille.

Mikkonen lastautti muiden yllätykseksi toiseen nostoon rohkean 10 kilon korotuksen. Tangon taipuessa 150 kilon painosta Mikkonen ei tangon alla kauan viipynyt, vaan nosti raudat suorille käsille ilmoittautuen näin mukaan mitalikamppailuun. Myös 140 kilosta aloittanut Petäjäveden Petäjäisten Jukka Hokkanen nosti toisella kierroksella 150 kiloa, mutta jäi Saarelaisen tapaan pisteissä Mikkosen taakse, koska molemmat nostajat olivat punnituksessa Mikkosta 600 grammaa painavampia. Näin ollen viimeinen nostokierros tulisi ratkaisemaan mitalit. Mikkonen, Saarelainen ja Hokkanen päättivät ottaa miehestä mittaa ja löivät jokainen tankoon 155 kiloa, joka uhmaisi myös Skogbergin kakkossijaa. Mikkonen laski hopeamitali raudat rinnalle ja nosto lähti hyvin liikkeelle, mutta raudat jäivät kuitenkin vaille loppuojennusta ja nosto epäonnistui. Saarelainen ja Hokkanen koittivat myös voimiaan, mutta epäonnistuivat hekin, joka tarkoitti sitä, että Mikkonen oli urallaan toistamiseen voittanut SM-pronssia.

 

 Kisan jälkeen Mikkosen fiilikset olivat katossa. "Pronssi oli tänään kovan työn takana ja muutaman kerran ehti kisan aikana tulla epäusko sen mahdollisuudesta. Monta ennakkosuosikkia jäi jälleen kerran taakse. Vähän jäi hampaankoloon se 155 kilon nosto, kun hopeaa oli tarjolla, mutta yritetään parantaa seuraaviin kisoihin."

 

Teksti: Santeri Mikkonen