Toimintasuunnitelma 2021

 

Yleistä

Hiihtojaosto jatkaa kuusamolaisten lasten, nuorten ja aikuisten hiihtoharrastuksen edistämistä. Pääpaino on alle 12-vuotiaiden lasten ja 12–20-vuotiaiden nuorten toiminnan järjestämisessä ja kehittämisessä. Jokaiselle halukkaalle tarjotaan tasapuolinen mahdollisuus tulla mukaan ja löytää oma tapansa nauttia hiihtämisestä. Laadukas seuratoiminta tarvitsee laajaa harrastajajoukkoa ja monenlaisia toimijoita. Kaikki nämä ovat toiminnan kannalta yhtä tärkeitä ja arvostettuja. Aikuisten Susitiimi toimii hiihtojaoston yhteydessä. 

Murtsikkakerhossa opetellaan nauttimaan ja liikkumaan lumella monipuolisesti. Minisompa- ja hopeasompaikäisille tarjotaan jo enemmän lajinomaista harjoittelua ja hiihtotekniikoiden opetusta. Nuorten ryhmässä kehittyminen jatkuu systemaattisen harjoittelun kautta. Heille tavoitteena on seuran SusiTiimi, joka tarjoaa leiritystä ja leiriolosuhteita mahdollisimman monipuolisesti sekä kovia kansallisia kilpailuja. 


Kerhotoiminta 

Talvikaudella 6-12-vuotiaiden Murtsikkakerho kokoontuu kerran viikossa. Murtsikkakerhossa opetellaan hiihdon perustaitoja leikinomaisesti, harjoitellaan perinteistä ja vapaata hiihtotyyliä. Hiihtokauden lopussa järjestetään retki-ilta ja talvella mahdollisuuksien mukaan leiripäivä. 

Lumi tarjoaa elementtinä loistavat mahdollisuudet elämysten kokemiseen. Ohjaajien mielikuvituksesta on kiinni, kuinka monimuotoista toimintaa rakennetaan. Elämyksen tunne lapselle on paras palkinto. Hiihto on laji, jossa liikutaan raikkaassa luonnossa. Tämä on lajin vahvuus ja korostuu tulevaisuudessa entisestään. 

Murtsikkakerhossa lasten tavoitteena on saada elämyksiä hiihdosta, tavata kavereita, kehittää hiihtotaitoja ja -tekniikoita, kisailla ja temppuilla suksilla. Liikunnalliseen elämäntapaan kasvamiseen kuuluu, että pulssi nousee, hikoiluttaa ja hengästyttää. 
 

Minisompa-ryhmä 

Minisompa-ryhmä on tarkoitettu 10–12-vuotiaille hiihtäjille. Harjoitukset koostuvat 1-2 kertaa viikossa olevista lajiharjoituksista.


Hopeasompa-ryhmä 

Hopeasompa-ryhmä on tarkoitettu 13–16-vuotiaille hiihtäjille. Harjoitukset koostuvat 1-2 kertaa viikossa olevista lajiharjoituksista sekä keskiviikon kuntosaliharjoituksesta Keilahallilla. 


Nuorten ryhmä 

Nuorten ryhmä on tarkoitettu 16–20-vuotiaille hiihtäjille. Heidän harjoittelun pääpaino on omakohtaisessa harjoittelussa henkilökohtaisen valmennusohjelman mukaan. Nuorten ryhmä harjoittelee kerran viikossa yhteisesti sovitun aikataulun mukaisesti.

Ampumahiihtäjillä on omat harjoitukset ampumaradalla kerran viikossa. Hiihtojaostolla on oma ampumahiihtoase, jotta harrastuksen aloittaminen on helpompaa. 
 

Tavoitteena on, että kaikille jaoston harjoitusryhmille pyritään järjestämään leiripäiviä. Tavoitteena on myös, että seuratyöntekijämme osallistuu aktiivisesti hiihtojaoston harjoituksiin ja leirityksiin. Suunnitelmissa pyritään siihen, että eri jaostojen esim. saliharjoituksia yhdistetään. Tällä tavalla säästetään voimavaroja ja vastineeksi saadaan lisää harjoittelukavereita ja lisättyä jaostojen keskinäistä yhteenkuuluvuutta ikätasosta riippumatta. Leiriyhteistyön kehittäminen jaostojen välillä toisi myös mukanaan uutta intoa treenaamiseen. Oman kotipaikkakunnan mainioita harjoitusmaastoja tulee hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden esim. hiihtäen, juosten, pyöräillen, rullahiihtäen, sauvakävellen, patikoiden. Hiihtojaosto kannustaa kaikkia lapsia ja nuoria osallistumaan aktiivisesti myös seuran muiden jaostojen toimintaan esim. kesällä yleisurheiluun ja suunnistukseen. 

Hiihtojaosto rohkaisee osallistumaan hiihtokisoihin Kuusamon ulkopuolella. Kilpailut löytyvät Hiihtoliiton kalenterista. 


Yleisen sarjan hiihtäjät/SusiTiimi 

Yleisen sarjan hiihtäjät ja SusiTiimin urheilijat osallistuvat SM-kisoihin, henkilökohtaiset matkat ja viestit. Suomen cupin osakilpailut kuuluvat myös heidän ohjelmaansa. Lisäksi urheilijat osallistuvat mahdollisimman kovatasoisiin kansallisiin kisoihin. 

Kauden jälkeen keväällä valitaan uudet jäsenet SusiTiimiin. Hiihtäjien lukumäärä pysyy maksimissaan nykyisellään. Tukihenkilöstöä pyritään rekrytoimaan lisää. Tiimille suunnitellaan leiritysohjelma keväällä ja leirejä järjestetään yhteensä kuusi. Kaikki SusiTiimiin kuuluvat tekevät seuran kanssa urheilijasopimuksen. Urheilijasopimus edellyttää, että Susitiimin urheilijat käyttävät kisoissa seuran edustusasua. 
 

Aikuisurheilijat/Veteraanihiihtäjät 

Jaosto kannustaa aikuisurheilijoita ja veteraanihiihtäjiä osallistumaan kilpailutoimintaan ja jatkamaan aktiivisesti liikuntaharrastustaan. 


Kilpailutoiminta 

Hiihtojaosto osallistuu edellisvuosien tapaan Ruka Nordicin ja Rukan talvikisojen järjestelyihin. Lisäksi järjestetään HIPPO-hiihdot ja muita omia hiihtokisoja. 

Jaosto suosittelee, että alle 10-vuotiaat osallistuvat omalla paikkakunnalla järjestettäviin hiihtokilpailuihin ja sitä vanhemmat piirikunnallisiin, kansallisiin, Hopeasomman aluemestaruus ja loppukilpailuihin, SM- ja Suomen Cup-kisoihin. 

Piirinmestaruuskisoihin toivotaan mahdollisimman laajaa osanottoa. Mini- ja maakuntaviesteihin pyritään kokoamaan mahdollisimman monta joukkuetta. 

Ampumahiihtäjät osallistuvat ampumahiihdon, -juoksun ja -pyöräilyn kisoihin sekä kansallisiin että SM-kisoihin. 


Harraste- ja terveysliikunta 

Jaosto pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti paikkakunnan hiihdon harrastusolosuhteiden kehittämiseen ja ylläpitoon. Hiihtojaosto tarjoaa jäsenistölleen keskiviikkoisin Keilahallin kuntosalivuoron. Jaosto kannustaa kesäisin osallistumaan esim. suunnistusjaoston kuntorasteille. 
 

Kouluyhteistyö 

Kuusamon kouluille tarjotaan ohjaaja-apua hiihdon opettamiseen liikuntatuntien puitteissa. Oppilaita kannustetaan osallistumaan koulujen välisiin kisoihin ja sitä kautta Koillismaan kuntien välisiin kisoihin sekä KLL:n loppukilpailuun. Osallistutaan seuran järjestämään lumilajitapahtumaan. Pohdittavana on, voisiko seuraohjaaja pitää alakoululaisille ns. monilajikoulua koulupäivän jälkeen, jossa lapset pääsisivät kokeilemaan hiihtoa sekä koulun lähiympäristön tarjoamia liikuntalajeja. 
 

Koulutus 

Pyritään löytämään valmentamisesta kiinnostuneita henkilöitä ja tarjotaan heille mahdollisuutta osallistua 2-tason valmentajakoulutukseen. Valmentajille ja ohjaajille pyritään järjestämään myös täydennyskoulutusta. 
 

Varainhankinta 

Talkoovelvoite koskee kaikkia niitä hiihtäjiä, jotka kilpailevat Kuusamon ulkopuolella ja osallistuvat seuran leireille ja harjoituksiin. Talkootuotoilla katetaan kilpailutoiminnan, leirien, tilavuokrien ja varusteiden ym. kuluja. Hiihtojaoston kilpailutoiminta katetaan talkootyöllä lähes kokonaan, joten talkoovelvoitteet ovat seuraavat: 

  • Alle 12-vuotiaat: 15 tuntia/urheilija 
  • 13–16-vuotiaat: 30 tuntia/urheilija 
  • 17-v.–yleinen sarja: 40 tuntia/urheilija 
  • Veteraanit: 30 tuntia/urheilija 

Mikäli urheilija/taustahenkilöt eivät osallistu talkoisiin, he hoitavat osallistumismaksunsa ja kaikki kilpailukulunsa itse. Talkoilla ei voi korvata seuran jäsenmaksua. Talkootöitä on mahdollisuus tehdä seuran omissa hiihtokilpailuissa esim. Ruka Nordicissa, FIS Rukan Talvikisoissa ja Fin 5 suunnistuskisoissa. Näistä kilpailuista talkootuotto menee suoraan jaostolle. Muut hiihtokilpailut sekä muut talkoot, joita seura ottaa vastaan esim. yrityksiltä katsotaan tuottavuuden mukaan. Edellä mainitulla talkoovelvoitteella pyrimme tasapuolisuuteen kaikkia jäseniä kohtaan. Seuran valmentajalle tai ohjaajalle yhteisten harjoitusten vetäminen luetaan talkootunneiksi, jos siitä ei saa muuta korvausta. Myös johtoryhmän tehtävissä toimiminen voidaan kirjata talkootyöksi. Talkoot kirjataan talkoiden seurantalomakkeeseen.

Lue lisää: